Als het klikt, dan klikt het

Stel je voor dat alle medewerkers binnen een organisatie prima met elkaar door een deur zouden kunnen. Dat er tussen iedereen gewoon een hele goede klik is. Zouden leiderschapstrainingen, coaches, MD-programma’s, begeleiding op weg naar zelforganisatie etc., etc., dan overbodig zijn?

Gewoon omdat het gaat

Je zou het soms bijna denken dat het echt zo werkt. Want collega’s die het goed met elkaar kunnen vinden, willen al snel samen een stap meer zetten. Voor elkaar en met elkaar. De samenwerking en taken in teamverband sluiten doorgaans veel beter op elkaar aan als het klikt. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het gaat, zou je bijna denken.

Weer een bullshitbingo-woord minder

Zo’n klik, het mooi naadloos op elkaar aansluiten, kan ook gelden bij de aansluiting van de HR-strategie en het HR-beleid op de organisatievisie en –strategie. Zowel in theorie als in de uitvoering. De klik, het zou een mooie vervanger kunnen zijn van het bullshitbingo-woord ‘integraal’, dat het energieniveau vaak tot het nulpunt laat zakken. Dus dat is precies wat we gaan doen: 2022 wordt het jaar van de klik!

Klikken aan alle kanten

Waar de persoonlijke klik tussen mensen vaak vrij lastig te doorgronden is en gestuurd lijkt te worden door het onderbewuste, geldt dat natuurlijk niet voor de HR-strategie en HR-beleidsklik. Om deze haarfijn aan te laten sluiten op de organisatievisie en –strategie moet juist het bewuste brein flink in actie komen. Scherp op je vizier hebben hoe je deze klik maakt is een minimum vereiste. Vervolgens moet het ook nog eens tot in alle h(aa)r-vaten van de organisatie doorgevoerd worden.

Als het lukt ontstaan er prachtige en logische schakels die naadloos op elkaar aansluiten. Het klikt! En dat is een mooie voedingsbodem voor het aantrekken en vasthouden van de juiste medewerkers. Precies: degenen die een klik hebben met de organisatie. En nu maar hopen dat ze dan ook meteen een klik met elkaar hebben. Of is daar dan toch weer (HR-)ondersteuning bij nodig?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven