Bijbaan, geen bijzaak

Marktkoopman, kok, teamleider in de supermarkt, nachtmedewerker op een tankstation, het is zomaar een greep uit de bijbanen waarmee we hier bij BBKwadraat onze eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Wat begon als een leuk gesprek tijdens de lunch, werd ineens een eyeopener: die bijbaan is eigenlijk helemaal niet zo’n bijzaak. Want ken je iemands bijbaan, dan ken je iemand net een stukje beter.

Op de bres voor de bijbaan

De bijbaan mag dan ook best wat meer aandacht krijgen van HR en leidinggevenden. Hoe vaak komen ze nog ter sprake, bijvoorbeeld in een ontwikkelgesprek of gewoon aan de lunchtafel? Zelden toch? Cv screenen? Vaak scan je de werkervaring vanaf de eerste ‘grote-mensen-baan’. In een sollicitatiegesprek idem dito. En dat is eigenlijk zonde.

Ook aan de andere kant van de tafel is er twijfel: zet ik mijn bijbanen nou wel of niet op mijn cv? Natuurlijk wil je geen overzicht vanaf je allereerste oppasbaantje geven. Maar toch kan een bijbaan veel over je zeggen. Hoe oud was je toen je voor het eerst aan de slag ging? Was het uit noodzaak of voor de leuk? Waarom horeca en geen vakkenvuller, of andersom?

Een bijbaan vertelt meer dan je denkt en werkt ook vormend. Je neemt er altijd iets van mee in je verdere (werkende) leven. Het kan bepalend zijn voor latere loopbaankeuzes en is een eerste ervaring met de praktijk buiten de schoolbanken. Bovendien heb je vaak een bijbaan op een vormende leeftijd. In deze fase word je zelfbewuster, ontwikkel je onafhankelijkheid en ga je eigen keuzes maken.

Wie regelmatig mensen aanneemt herkent het vast: 1 jaar meer of minder werkervaring lijkt niet veel uit te maken, maar tussen 0 en 1 jaar ervaring zit een wereld van verschil.

Nieuwsgierig naar onze bijbanen?

Mocht je je inmiddels afvragen welke bijbaan uit de intro van dit blog bij welk BBKwadraat teamlid hoort? We vermoeden dat de mensen die ons wat beter kennen het wel kunnen raden. Zo niet, vraag het gerust. We horen dan ook graag meer over die van jou. Want die bijbaan speelt wat ons betreft bepaald geen bijrol.

 

Scroll naar boven