Brainstormen, together alone

Is brainstormen in een groep eigenlijk wel zo effectief?

We zijn er vanochtend onze dag mee begonnen: brainstormen. Is dat samen nadenken nou heel erg ‘jaren 60’, of is brainstormen nog steeds gewoon een goede manier om op originele en uitvoerbare ideeën te komen? Daar zijn de meningen nog wel eens over verdeeld.

Als je het doet, doe het dan goed
Voorop staat natuurlijk dat brainstormen geen vrijblijvende hobby is. Het moet ingezet worden om concurrentievoordeel te behalen. Een brainstorm is pas effectief als het betere en originelere ideeën oplevert dan die van de concurrent. Maar hoe doe je dat?

Samen of alleen?
Goed brainstormen doe je in een groep, want zo kun je elkaar inspireren en ontstaan de beste ideeën. Dat is wat de meeste mensen denken. Maar niets is minder waar! Uit onderzoek blijkt namelijk dat in je eentje een probleem van alle kanten benaderen veel beter werkt dan brainstormen met een groep.

Individueel brainstormen levert 20% meer uitvoerbare en echt originele ideeën op. En raar maar waar: dat komt niet omdat mensen in een groep bang zijn om van zich te laten horen, maar omdat ideeën in de massa sneller vergeten worden. Dat is natuurlijk niet functioneel.

En nu nog kiezen
Brainstormen is meer dan alleen het spuien van ideeën. Het beste idee moet ook nog uitgekozen worden. En in tegenstelling tot het nadenken, blijkt het selecteren wel net zo goed te gaan in een groep als tijdens een individuele brainstorm.

Het samen selecteren heeft zelfs positieve neveneffecten. Denk bijvoorbeeld aan het versterken van de samenwerking, afwisseling in het werk en groepscohesie. Toch best nuttig dus, dat brainstormen in een groep.

Vijf tips
Vraagt u zich af hoe u het brainstromproces binnen uw eigen organisatie kan optimaliseren? Begin dan met naast Together ook aandacht te hebben voor Alone. Want het beste uit een brainstorm haal je Together Alone.

  • zorg dat er een individuele voorbereiding aan een groepsbrainstorm vooraf is gegaan
  • zorg voor een goede procesbegeleiding
  • zorg voor een constructieve houding bij alle deelnemers
  • de deelnemers moeten elkaar respecteren
  • zorg voor een inspirerende brainstormruimte

Wij zijn inmiddels verhuisd naar een nieuw pand en hebben ons personeelsbestand verdubbeld. Ruimte en mensen genoeg voor een goede brainstormsessie met het bovenstaande als basis. En daar gaan ongetwijfeld mooie dingen uit voortkomen.

De blogs van BBKwadraat volgen? Like ons op Facebook

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven