Cases - ECN

Case

Kosten omlaag, kwaliteit omhoog en staf en lijn weer op 1 lijn

Herinrichting stafafdelingen bij Energie Centrum Nederland

Wat: Organisatieverandering
Voor wie: Energie Centrum Nederland
Resultaat: Een (kosten)efficiënte, effectief en kwalitatief ingerichte staforganisatie die weer in verbinding staat met het primaire proces.
Opvallend: 20% kostenreductie, score stafafdelingen van ‘zeer onvoldoende’ naar ‘goed’.

Onze stafdiensten sluiten onvoldoende aan op het primaire proces, hebben niet genoeg toegevoegde waarde en de kosten zijn relatief te hoog. Met dat vraagstuk klopte het Energie Centrum Nederland bij ons aan. Dus stapten we in als interim programma-manager, startten het veranderingstraject Herinrichting Staven op en voerden het van A tot Z uit. Doel: kwaliteitsverhoging en kostenverlaging door verandering van structuur, cultuur en processen.

Denken en doen

Gedurende het programma stuurden we o.a. het projectteam aan, ontwikkelden we een professionaliseringstraject voor de stafafdelingen en begeleidden we de directie bij de strategiebepaling. Ook ontwikkelden we diverse HR-instrumenten zoals de ECN Academy, een Management Development Programma, Strategische Personeelsplanning en een leiderschapsprogramma.

“Denken en doen in 1 hand is voor BBKwadraat een essentieel uitgangspunt. Het meedenken met en het zoeken naar passende oplossingen staan hierin voorop. Naast de deskundigheid was ook de gedrevenheid en motivatie  een belangrijk onderdeel van het succes.”

Jaap Purmer, Director HR ECN

Stakeholders betrekken

Belangrijk tijdens het hele traject was dat alle stakeholders, dus ook het primaire proces zelf, nauw betrokken werden bij de invulling van de toekomstige, gewenste situatie. Door het primaire proces neer te zetten als sterk leidend werd ze op een hele natuurlijke en vanzelfsprekende manier medeverantwoordelijk voor het succes. Ook is er veel tijd en aandacht gestoken in het herstellen van de relatie en de verbinding tussen staf en lijn.

“De aanpak verliep altijd via de as van de inhoud. Altijd principieel: wat is nodig om deze organisatie klaar te laten zijn voor de toekomst. Met betrekking tot het proces heeft BBKwadraat altijd geprobeerd om directie en medewerkers mee te nemen. De overtuigingskracht was hierbij groot.”

Inmiddels hebben de stafafdelingen binnen ECN zich doorontwikkeld naar het business partnerschap. Er wordt met de lijn vanuit gelijkwaardigheid aan hetzelfde doel gewerkt, het primaire proces wordt ondersteund en iedereen die wil krijgt een kans tot ontwikkeling en participatie. En ook de harde cijfers vertellen een mooi verhaal: een kostenreductie van 20%, terwijl het rapportcijfer van de stafafdeling flink omhoog is gegaan.

Meer over onze HR- & organisatieadviesdiensten

 

HR-optimalisatie, advies en implementatie

“Het was voor mij als interim programma-manager heel waardevol om samen te werken met een sterk mensgerichte, maar tegelijkertijd ook resultaatgerichte HR Director die mensen in hun kracht zet en ze durft aan te spreken op hun houding en gedrag. Ook bij de directeuren uit het primaire proces was er vertrouwen, een klik en herkenning. Mooi om zo alle partijen met elkaar in verbinding te brengen. En dan ook nog eens op een prachtige locatie middenin een duingebied.”

Meer info?
Neem contact op met
Nico Buijs
E-mail: n.buijs@bbkwadraat.nl
Telefoon: 06 20 30 12 93
Scroll naar boven