De ‘Roaring Twenties’, de jaren van de V’s en de W

De jaren twintig lijken er patent op te hebben: ze verlopen op z’n zachtst gezegd nogal onstuimig. Net als 100 jaar geleden, verdienen ook de ‘twenties’ van de eenentwintigste eeuw met recht het predikaat ‘roaring’. En ze zijn nog maar net begonnen. Gelukkig gloort er inmiddels licht aan de horizon en is stabieler vaarwater waarschijnlijk in zicht. Maar het boek is natuurlijk nog lang niet uit.

Drie V’s en een W

Aan het begin van het jaar wensten we jullie een tweeduizend V en twintig. Een jaar vol Veerkracht en Verbinding om met Veranderingen – die ongetwijfeld zijn of gaan komen – om te kunnen gaan. Aan al die V’s willen in dit blog ook de volgende letter in het alfabet toevoegen: de W van wendbaarheid.

Het is natuurlijk geen nieuwe thema, wendbaarheid. Want welke organisatie heeft inmiddels nog niet geëxperimenteerd met Agile werken? Wie heeft er nog nooit met collega’s voor een scrumbord gestaan? Of aan een dagstart meegedaan? Zelf hebben we ook al flink wat meters gemaakt. Zowel in projecten, trainingen als lean-trajecten. Niet uit hobbyisme, maar omdat we altijd aan willen blijven sluiten bij de wensen van onze opdrachtgevers en veranderende omstandigheden.

Versnelde wendbaarheid

Nooit hadden we kunnen bevroeden dat het in 2020 voor bijna alle organisaties noodzakelijk zou worden om wendbaar te zijn of versneld wendbaar te worden. En nu het onderwerp hoog op de agenda’s staat, vermoeden we dat het daar voorlopig nog wel een tijdje zal blijven staan. Wat ons betreft zit de crux ‘m in het combineren van wendbaarheid met de V’s van veerkracht, verbinding en verandering.

Originele verbindingen

Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten bij een van de leerervaringen uit 2020. Want die zijn er ongetwijfeld legio binnen iedere organisatie. Zelf zijn we erg gecharmeerd van het op een originele manier vormgeven van verbinding tussen medewerkers. Niet als doel op zich, maar om op een veerkrachtige manier om te gaan met alle veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan wandelgesprekken, digitale sessies waar wordt ‘ingezoomed’ of ‘ingeteamd’ op persoonlijke (levens)vraagstukken. Het zijn initiatieven waar we twee jaar geleden niet eens over nagedacht zouden hebben, Vooral organisaties die afstappen van een 1 op 1 vertaling van ‘oude’ rituelen naar een digitale omgeving en echt kiezen voor iets wat bij hen past, steken er met kop en schouders bovenuit.

Wij pakken graag de handschoen op om met het thema wendbaarheid aan de slag te gaan en vooral om het te verbinden met de eerdergenoemde V’s. We zullen er regelmatig over communiceren en je vindt het terug in onze dienstverlening.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven