slimme medewerkers

De strijd om de slimme medewerker

Intelligente medewerkers zijn in trek in Nederland. Steeds vaker zien we dat routine werkzaamheden weg geautomatiseerd worden en er veel efficiënter omgesprongen wordt met menselijke arbeid. Wat betekent dit voor de toekomst van onze arbeidsmarkt?

Routinematige werkzaamheden worden steeds minder vaak uitgevoerd door mensen. Bij Albert Heijn kun je je boodschappen bijvoorbeeld afrekenen bij de caissière, maar kun je net zo gemakkelijk gebruik maken van de zelfscanner. Inchecken op Schiphol kan aan de balie bij de grondstewardess, maar ook zelfstandig bij een incheckpunt. Ook tanken we zelf en pinnen we steeds vaker direct aan de pomp, in plaats van af te rekenen in de shop van het benzinestation.

Veranderende arbeidsmarkt
Door onze snelle technologische ontwikkeling wordt menselijke arbeid vandaag de dag anders ingezet. In fabrieken neemt het aantal lopende band medewerkers gestaag af, terwijl het aantal robots in het productieproces toeneemt. Medewerkers zijn vaak nog wel nodig om het proces te begeleiden en te controleren, maar niet om hand-en-span diensten volledig zelf uit te voeren. Processen worden zo efficiënt en lean mogelijk ingericht, met minimale verspilling en maximaal resultaat. De arbeidsmarkt verandert hierdoor sterk.

Vraag naar specifieke vaardigheden
Er ontstaat bijvoorbeeld steeds meer vraag naar programmeurs, ICT-ers, conceptontwikkelaars, toezichthouders en technische experts. Hands-on experts die in staat zijn vooruit te kijken, digitale processen te stroomlijnen en te vertalen naar andere medewerkers in de organisatie. Mensen die lean zijn, efficiënt, scherp en gericht op resultaat.

Van toegevoegde waarde blijven
De strijd om deze slimme medewerkers barst dus los. Medewerkers die relevant willen blijven, hebben dit in de gaten en scholen zichzelf op tijd bij om van toegevoegde waarde te blijven op de arbeidsmarkt. HR professionals doen er goed aan om met een kritische bril te kijken naar hun medewerker populatie. Wie hebben we in huis? Blijven zij van toegevoegde waarde in de toekomst? Welke functies dreigen te verdwijnen? Wat voor nieuwe medewerkers kunnen we het beste aantrekken? Dit soort strategische vragen zijn binnen elke organisatie van levensbelang voor een succesvolle toekomst.

Kan jouw organisatie hier hulp of advies bij gebruiken? BBKwadraat denkt graag met je mee in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail naar info@bbkwadraat.nl of bel 0294 28 13 54.

Scroll naar boven