werken met meer energie

De winkel draaiende houden tijdens de crisisjaren trekt wissel op medewerkers

Veel bedrijven hebben de afgelopen crisisjaren weinig geïnvesteerd in medewerkers. De winkel werd draaiende gehouden (soms met te weinig mensen) en ontwikkeling verschoof noodzakelijkerwijs naar een plaatsje onderaan de ladder. De economie trekt inmiddels weer aan, maar gek genoeg worden medewerkers daar niet energieker van. Sterker nog: de stemming op de Nederlandse werkvloer is beneden peil.

Dat het niet helemaal snor zit met de energie op de werkvloer blijkt uit het jaarlijks verschijnende onderzoek ‘De energie van werkend Nederland’, uitgevoerd door EnergyFinder. Blijkbaar eisen het draaiende houden van de toko en het missen van skills en kennis door het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden hun tol. De cijfers liegen er namelijk niet om:

– bijna 2 op de 5 werknemers staat onder grote druk en zit in een kramp
– iets minder dan een derde zit in de wachtstand en doet zijn ding (maar meer ook niet)
– 1 op de 10 werknemers is cynisch tot stilstand gekomen
– slechts 20% is het zonnetje op werkvloer en heeft er zin in

Geen betere voorspeller dan energie

Volgens de onderzoekers zijn de cijfers ontluisterend. Negatieve werkervaringen werken door in minder effectief gedrag en slechtere prestaties. Energie blijkt een hele goede voorspeller van gedrag en prestaties. Verschijnselen als burn-out, bore-out, verzuim en verloop kun je volgens de onderzoekers voorspellen, wanneer je de resultaten van een energiemeting goed analyseert.

Het is dus zaak om tijdig in te grijpen, want het is een reëel gevaar dat kennis en ervaring je organisatie verlaat bij een aantrekkende economie. Weet je de energie van die mensen tijdig te activeren, dan voorkom je dat. In het onderzoek zie je ook dat er sprake is van een brede onderstroom. Zelfs de meest energieke mensen zijn minder positief over de toekomst dan een jaar geleden. Het is zaak om dat bespreekbaar te maken én er iets aan te doen.

Aantrekkende economie vraagt nóg meer van medewerkers

De lage energiescores van werknemers zijn niet nieuw. Het lijkt juist een hardnekkig probleem. Bij het eerste landelijke onderzoek in 2013 concludeerde EnergyFinder al dat de helft van het energiepotentieel in organisaties onbenut blijft.

Die situatie is in de loop der jaren niet verbeterd, maar eerder verslechterd. Nog steeds wordt de energie van werknemers onvoldoende benut. En dat betekent dat met een aantrekkende economie nóg meer van mensen wordt gevraagd. Dat leidt in combinatie met een minder goed toekomstperspectief tot boze werknemers. Dus de economie bloeit op, maar werknemers zijn bozer.

Zelfsturing en positief toekomstbeeld geven energie

Het onderzoek biedt ook een inkijkje in de verschillen tussen sectoren. De installatiebranche kwam dit jaar als meest energieke uit de bus. Hun toekomstbeeld blijkt een belangrijke energiebron. Door in te spelen op de overgang naar duurzame energie en door het omarmen van flexibel werken presteert deze sector weer goed.

Opvallend is dat de zorgsector ook hoog scoort in het onderzoek. Het is zelfs de op een na energiekste sector. Intrinsiek gemotiveerde zorgprofessionals kunnen kennelijk goed met de vele veranderingen omgaan. In de praktijk zien we dat zelf-organisatie en zelfsturing belangrijke ontwikkelingen zijn binnen de zorg. Dat vergt veel energie, maar geeft mensen en teams blijkbaar ook veel energie.

 

Benieuwd naar het complete whitepaper ‘De energie van werkend Nederland’? Download ‘m gratis.

Hoog tijd om meer te investeren in medewerkers? Aan de slag met zelfsturing? Weten of er genoeg veerkracht in jouw organisatie zit? We adviseren je graag of komen langs voor een sparringsessie. Neem gerust vrijblijvend contact op via info@bbkwadraat.nl

Scroll naar boven