HR Business partner

Gezocht: Business partner, ook thuis in HR

Het vakgebied HR is volop in beweging. Het is nog maar een paar decennia geleden dat elke organisatie een personeelsfunctionaris aan boord had, die de zieken registreerde, personeel aannam en het salaris overboekte. Anno 2016 is dit beeld volkomen achterhaald: HR ontwikkelt zich steeds meer tot een strategisch business partner in de directiekamer. Het profiel van de ideale HR manager is daarmee drastisch aan het veranderen.

 

En dat is maar goed ook, want HR is een van de meest waardevolle onderdelen van een organisatie. De HR manager selecteert de juiste medewerkers, faciliteert hen in hun persoonlijke ontwikkeling, treedt op als vertrouwenspersoon, bewaakt de organisatiecultuur en zorgt dat de uitstroom van medewerkers netjes verloopt. In feite zorgt HR ervoor dat het menselijk kapitaal van de organisatie van optimale waarde is. Hierdoor kunnen medewerkers veel prettiger en efficiënter werken. En dat is van onschatbare waarde voor het succes van een organisatie!

 

Tweedeling in het HR vak
We zien de laatste jaren een duidelijke tweedeling in het HR vakgebied ontstaan. Administratieve zaken zoals het bijhouden van verlofdagen, leaseautoregelingen, contractverlenging en salarisoverboeking worden steeds vaker ondergebracht worden in shared service centers. Deze zaken worden hier doorgaans prima afgehandeld. Ondertussen groeit op bestuursniveau de vraag naar strategische HR managers, die optreden als business partner en meedenken over de juiste koers voor de organisatie.

 

De ideale HR manager?
Door deze ontwikkeling is het profiel van de ideale HR manager in rap tempo aan het veranderen. Waar voorheen een HR achtergrond, mensgerichtheid en nauwkeurigheid gewenst waren, zien we nu dat daarnaast ook bedrijfsmatig inzicht, relatiemanagement ,charisma en overtuigingskracht steeds belangrijker worden. De HR manager moet een volwaardige sparringpartner zijn voor lijnmanagers, de directie en de raad van bestuur. Hierdoor worden bedrijfskundigen, managers met een hotelschool of bestuurlijke achtergrond en zelfs officieren van het leger ook ineens interessant. Want een business partner met oog voor HR, dát is wat veel organisaties vandaag de dag het meest aantrekkelijk vinden. Ben jij klaar voor deze uitdaging?

Scroll naar boven