succesvolle teams

Het geheim van succesvolle teams

Wil je van een team een succes maken, gooi het dan eens over een onverwachte boeg. Het zijn namelijk niet de teams met de slimste mensen, de meest gemotiveerde mensen of de meest extraverte mensen die het beste presteren. Nee, het zijn die teams waarin iedereen in een vroeg stadium van een project de kans krijgt om aan te geven welke kennis hij of zij in huis heeft.

Kennisdelen en gelijkwaardigheid, het recept voor een succesvol team

Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat teams die op deze manier samenwerken succesvoller zijn dan welk ander team dan ook. De uitblinkers zijn de teams waarin alle teamleden gelijkwaardig aan discussies bijdragen en waar niet een paar leden de groep domineren.

Het klinkt heel simpel: kennisdelen en gelijkwaardigheid, maar het heeft wel tot gevolg dat je een project op een significant andere manier begint dan normaal. Teams pauzeren immers zelden om goed vast te stellen wat voor kennis iedereen met zich meebrengt. En ook de machtsbalans binnen een team verschuift: van sociaal beïnvloed naar informatief beïnvloed.

Van functie naar waarde, van sociaal naar informatief

Binnen een team zijn er altijd mensen die automatisch de leiding nemen. Het grote verschil is dat dat nu niet op basis van functie, zelfvertrouwen of macht gebeurt, maar op de waarde die iemand aan een taak of proces toevoegt. Iets wat je in zelfsturende teams en organisatie ook ziet gebeuren.

Om dit goed te laten werken is vertrouwen het toverwoord. De ruimte die mensen krijgen om op basis van hun kennis de leiding te nemen binnen een project is afhankelijk van het vertrouwen dat medewerkers elkaar geven. Vertrouwen krijgen is leiderschap nemen. En dat kan binnen een project steeds voor een andere medewerker gelden.

Bij het samenstellen van een team is het dus zaak om optimaal gebruik te maken van de aanwezige kennis in een groep en iedereen een gelijkwaardige rol te geven. Ook de mensen die zich normaalgesproken meer op de achtergrond houden. Want ook goed om te weten: de teams waarin introvertere mensen de extraverte teamleden het woord laten doen, scoren verreweg het slechtst in het onderzoek.

Benieuwd hoe het met vertrouwen en gelijkwaardigheid in jouw organisatie zit? Continu blijven verbeteren met succesvolle teams?
We ondersteunen je er graag bij.
Neem gerust contact met ons op via info@bbkwadraat.nl

Scroll naar boven