Fitte en gezonde medewerkers horen op de HR-agenda
Fit en gezond spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. We willen gezonder eten, meer sporten en lekker in ons vel zitten. Niet zo gek dus, dat er ook op de werkvloer meer en meer aandacht voor vitaliteit is. We brengen er immers een groot deel van onze tijd door. Een vitale organisatie is niet alleen financieel gezond, maar heeft ook gelukkige én gezonde medewerkers.
Naast werkgeluk, krijgt nu ook de leefstijlcomponent van vitaliteit steeds vaker een vaste plek op de HR-agenda en daarmee ook binnen het beleid van de organisatie. Gezonde medewerkers presteren beter, zijn energieker en veerkrachtiger en hebben minder kans op bijvoorbeeld een burn-out. Toch blijft het een lastig thema, want zijn werknemers niet gewoon zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid? En mag je je als organisatie bemoeien met de leefstijl van je medewerkers?
Faciliteer een gezonde stijl met het juiste beleid
Natuurlijk bevindt leefstijl zich in de privésfeer van medewerkers, maar HR kan een gezonde stijl wel stimuleren en vooral faciliteren met het juiste beleid en door het goede voorbeeld te geven. De kunst is om er niet in door te slaan en de juiste toon en aanpak te kiezen. Medewerkers niet verplichten, maar adviseren en ondersteunen met de juiste tools en opties. Zo vergroot je ook nog eens je aantrekkelijkheid als werkgever. Want ondernemend talent voelt zich thuis in een vitale organisatie.
Zorg er als HR voor dat vitaliteit een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de arbeidsvoorwaarden. Vergoed bijvoorbeeld een sportschoolabonnement, maak gebruik van het belastingvoordeel op de aanschaf van een (elektrische) fiets voor woon-werkverkeer of bied een persoonlijk budget aan voor bijvoorbeeld een personal trainer.
Aandacht voor vitaliteit kan zelfs al beginnen bij de aannameprocedure door simpelweg te kijken naar de afstand woon-werkverkeer. Waar woont iemand en wat is de kans dat hij uitgeput raakt door filestress? Medewerkers die dichterbij wonen, komen bovendien vaker met de fiets of het OV.
Bekijk de werkvloer door een vitale bril
Nu zitten het nieuwe roken wordt genoemd, ontkomt ook de werkvloer niet aan een kritische vitaliteitscheck. Fysiek werk wordt steeds meer overgenomen door schermwerk en medewerkers zitten vaker en langer dan ooit achter een beeldscherm. En deze ontwikkeling zal met de komst van de automatisering niet minder worden. Iets wat natuurlijk volledig haaks staat op de alarmerende geluiden van medisch onderzoekers. We zitten stiller dan ooit, ook omdat we thuis vaak weer achter een (televisie)scherm kruipen.
Er zijn veel mogelijkheden om anders te vergaderen, anders achter een bureau te ‘zitten’ en een bedrijfspand anders in te richten. HR heeft hier een belangrijke adviserende rol in. Denk bijvoorbeeld eens aan:
– sta-bureaus of zelfs fiets-bureaus
– staand vergaderen in plaats van zittend
– simpelweg korter vergaderen
– een BILA lopend in het bos houden
– van zittende hei-sessies actieve sessies maken
– sportruimtes binnen het bedrijfspand
– behalve een kantine, ook ontspannings- en stilteruimtes
Een goed ingerichte werkomgeving in combinatie met een gratis sportschoolabonnement en personal trainer kan het zitten een stuk minder maken en futloze medewerkers voorkomen. En ja, de medewerker is zelf verantwoordelijk voor het sportschoolbezoek, maar HR kan en moet het initiatief nemen om te adviseren over de juiste voorzieningen en arbeidsvoorwaarden.
Hoog tijd om meer te investeren in de vitaliteit van medewerkers? Aan de slag met het vitaliteitsbeleid? We adviseren je graag of komen langs voor een sparringsessie. Neem gerust vrijblijvend contact op via info@bbkwadraat.nl