Persoonlijke ontwikkeling op het werk is hot! Wie ben ik, waar ben ik goed in, waar krijg ik energie van? Vervolgens: hoe verhoudt zich dat tot mijn werkomgeving, mijn collega’s, mijn functie en mijn rol in het team?
Het zijn allemaal belangrijke vragen en er zijn allerhande testen die daar antwoord op kunnen geven. Grote vraag blijft dan natuurlijk nog wel welke test je moet kiezen en hoe je zo’n test moet inzetten om hem daadwerkelijk van toegevoegde waarde te laten zijn binnen een organisatie en een team.
Wij zijn een DISC-gecertificeerd HR-adviesbureau en maken graag gebruik van de DISC-methode om werknemers en teams meer inzicht te geven in hun kwaliteiten en valkuilen. Hoe je DISC kunt inzetten in de praktijk en meer kunt laten zijn dan een van de vele testen, laten we graag zien aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Rollen zijn cruciaal op weg naar het HR Business Partnerschap
Onlangs hebben we een team begeleid op weg naar het ultieme HR Business Partnerschap (zoals de Amerikaanse professor Dave Ulrich voor ogen heeft). Volgens Ulrich heeft HR verschillende rollen, zie het onderstaande figuur:
Ulrich benadrukt dat om echt een volwaardig business partner te worden binnen de organisatie, HRM ervoor dient te zorgen dat alle vier de rollen evenwaardig vervuld worden. HRM moet zowel operationeel als strategisch zijn, zowel gericht op het ondersteunen van medewerkers als managers, als op het controleren en bewaken van processen. Alle rollen moeten evenveel aandacht krijgen.
Alle vier de ‘blokken’ moeten op orde zijn en in de juiste samenhang en intensiteit uitgevoerd worden. Dat betekent dat HR een groot aantal verschillende kwaliteiten in huis moet hebben en een geolied team nodig heeft om volwaardig business partner te kunnen zijn.
Terug naar het praktijkvoorbeeld: de organisatie die we begeleidden is in ontwikkeling en HR wil daarbij aansluiten (wat volgens ons de missie, het bestaansrecht van HR is). We hebben hiervoor eerst het HR-landschap in kaart gebracht (de context). Welke trends zien wij, hoe is de functie van HR geëvolueerd, wat is de toegevoegde waarde van HR? En vervolgens: wat betekent dat allemaal voor de inrichting van HR, het dienstverleningsmodel, klantgerichtheid, type functies/rollen en uiteindelijk ook type mensen (achtergronden, persoonlijkheden, gedragsstijlen, etc.) dat je in-, door- en uit wilt laten stromen binnen de HR-afdeling? Bijna automatisch kom je hierbij op gedrag uit.
De HR-afdeling naar een hoger plan met DISC
Om de diverse gedragsstijlen van de afdeling in kaart te brengen hebben we gebruik gemaakt van de DISC-methode. De methode is krachtig door zijn eenvoud en geeft inzicht in iemands voorkeursstijlen: Dominant, Interactief, Stabiel, Consciëntieus.
Het geeft antwoord op vragen als: wat zijn mijn kernkwaliteiten (met betrekking tot taken en mensen), wat zijn mijn valkuilen, welke sterkten/aandachtspunten zitten er in mijn communicatiestijl en hoe ziet mijn energiehuishouding eruit?
Om de resultaten van de DISC-analyse écht naar een hoger plan te tillen zijn we met de uitkomsten actief aan de slag gegaan tijdens een teamdag: hoe ziet het team er nu uit, hoe verhoudt zich dat tot de gewenste ontwikkeling binnen HR, wat is onze SWOT? De dialoog die zo tussen de teamleden wordt opgestart levert meer inzicht en begrip op.
Juiste rol bij de juiste persoon maakt nog geen optimaal team
In elke HR-functie zul je in meer of mindere mate aspecten van de verschillende Ulrich rollen terugzien. Het goed invullen daarvan vraagt om verschillende type mensen en gedragsstijlen. Een strateeg is nu eenmaal geen beheerder en zal in die rol ook niet in zijn/haar kracht staan. Andersom idem dito.
Maar alleen een perfecte match tussen een type persoon en een rol levert nog geen optimaal team op. Daarom bekijken we ook hoe alle verschillende types effectief kunnen samenwerken, onderling en richting de klant. Daar wringt het juist vaak. De beheerder heeft geen respect voor de strateeg of begrijpt hem of haar simpelweg niet goed genoeg (en andersom).
Toch is het belangrijk (ook volgens Ulrich) dat alle rollen effectief samenwerken. De basisvoorwaarde daarvoor is wel dat je je bewust bent van je eigen gedragsstijl en die van anderen. En dat je daar ook de waarde van in kunt zien en vervolgens weet hoe je vanuit je eigen gedragsstijl (behorende bij een rol) effectief om kunt gaan met andere gedragsstijlen, die weer bij andere rollen horen.
De praktische toepasbaarheid van DISC maakt het tevens mogelijk actieplannen op te stellen (persoonlijk en op teamniveau). De opvolging zit ‘m natuurlijk in de uitvoering. Doordat de plannen door het team zelf (met positieve energie) zijn opgesteld en periodiek worden besproken, wordt hier serieus mee aan de slag gegaan. Met als resultaat dat het enthousiasme groot is: het wordt breder getrokken naar andere collega’s van HR!
Ook op een praktische manier aan de slag met de ontwikkeling van de (HR-)afdeling? Meer weten over DISC? Met het hele team meer inzicht in stijlen, kwaliteiten en valkuilen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@bbkwadraat.nl.
P.S. Binnenkort gaan we ook met DISC aan de slag in de zorg en het onderwijs. Benieuwd? We vertellen je er graag meer over!