op weg naar zelfsturing

Op weg naar zelfsturing. Wij sturen niet op de inhoud, maar op het proces.

Als een organisatie vraagt of we een zelfsturende organisatie van ze willen maken is ons antwoord altijd “nee”. Niet omdat we denken dat het ze niet zou lukken, maar omdat we geen zelfsturende organisaties MAKEN, dat doen de organisaties zelf!

Natuurlijk gaan we in de meeste gevallen uiteindelijk wel het zelfsturingsavontuur aan. We sturen niet, maar staan aan de zijlijn en helpen en leren de organisatie om zichzelf te organiseren. Dat doen ze nadrukkelijk zelf, want zij moeten het doen. Wij zijn er om mee te sparren, om te helpen doorzetten en durven. We sturen niet op de inhoud, maar op het proces.

We lopen mee in de wirwar van zijwegen, doodlopende straten en omleidingen die naar de ideale plek leiden. Onderweg leren we alle teamleden dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om elkaar te helpen de weg te vinden, juist als er hobbels en kuilen in de weg zitten.

Het uiteindelijke doel klinkt natuurlijk fantastisch, maar je moet er als organisatie wel op voorbereid zijn dat de weg ernaar toe geen strakke snelweg is. Je bent niet van maandag op dinsdag een zelfsturende organisatie. Misschien lukt het wel helemaal niet, blijf je halverwege steken en is dat voor jou organisatie het meest haalbare. Dat geeft niet, want niet iedere organisatie (en ieder mens) is geschikt om zelfsturend te zijn. Vergeet niet: het hoeft niet, het mag!

Vooral grotere traditionele bedrijven zullen een lange adem moeten hebben. Past een zelfsturende organisatie totaal niet bij je organisatiecultuur en niet bij je medewerkers, dan zou ons advies zijn om toch maar “nee” te zeggen.

 

Ook op weg naar zelfsturing? Op zoek naar advies en begeleiding? We lopen graag met je mee!

Neem gerust vrijblijvend contact op via info@bbkwadraat.nl

Scroll naar boven