Over twee B’s, één visie en flink wat mooie herinneringen

Een B van Boekholt, een B van Buijs, een gedeelde sterke visie op HR, vertrouwen, respect en ondernemerschap. Dat waren tien jaar geleden de ingrediënten voor het ontstaan van BBKwadraat. Twee bevlogen HR-pro’s die elkaar, HR en de business wilden (en willen) versterken; minimaal in het kwadraat. Oprichters Frans-Jan Boekholt en Nico Buijs halen samen herinneringen op aan tien jaar BBKwadraat.

 

Een klik vanaf de eerste klus

Het begon allemaal na een paar gezamenlijke interim-klussen die zo gesmeerd liepen, dat blijven samenwerken eigenlijk niet meer dan logisch was. “Onze samenwerking verliep natuurlijk, het klikte vanaf de eerste klus en we zaten direct op één lijn”, vertellen Frans-Jan en Nico.

“Onze gesprekken gingen steeds vaker over wat we als visie zouden samenbrengen in één bedrijf. Al snel was dat ‘ene’ gevoel er. Er was een gedeelde visie, respect, vertrouwen en zin om hard te werken. We waren niet op zoek naar geld en status op de korte termijn, maar naar waarde toevoegen op de lange termijn. En zijn dat nog steeds.”

BBKwadraat of BeBeKee

“Eigenlijk was een naam bedenken nog het moeilijkste aan onze samenwerking,” aldus Frans-Jan. “Toen we tijdens de pauze van een leiderschapstraject op een brug stonden – hoe symbolisch – stelde Nico voor om iets te doen met ‘onze’ twee B’s, en eindelijk waren we eruit.”

“Achteraf niet de handigste keuze”, voegt Nico toe. “Zeker toen we ‘internationaal gingen’. Want spreek BBKwadraat maar eens uit in het Engels. Dus dat werd al snel BeBeTwo of BeBeKee.”

Een brug naar de business

Toeval of niet van die brug, het bouwen van bruggen loopt al 10 jaar als een rode draad door het werk van BBKwadraat: HR en de business verbinden, het hoofd en het hart samen laten werken, bruggen slaan tussen mensen en zaken. Eerst met z’n tweeën en na een tijdje met de allereerste medewerkers: Wesley, Marissa en Eva.

“Ik denk dat wij het sollicitatiegesprek op het Amsterdamse terras misschien nog wel spannender vonden dan Wesley”, vertelt Nico. “Ineens veranderden we van twee zzp’ers in een echt bedrijf, inclusief kantoor.” En terwijl medewerkers kwamen en gingen, net als werkplekken, businessplannen en dozen vol BBKwadraat-pennen en mokken, bleef die ene heldere visie altijd overeind.

Eén visie, drie partners

“In tien jaar is onze gedeelde visie op HR en het ondernemerschap nooit veranderd”, vertellen de partners. “Net als ons rotsvaste vertrouwen in elkaar. Als het spannend wordt, zitten we altijd op één lijn, zoeken we altijd de oplossing.”

Wat wel veranderde was het aantal partners. Eerst stapte recruitment specialist Robin Overweel in als derde partner. En ondanks dat ook die samenwerking gesmeerd liep, besloot Robin toch zijn hart te volgen en voor de tekentafel te kiezen. “Voor die gedurfde stap hebben we veel begrip gehad. En inmiddels werken we op een ander vlak weer samen”, licht Frans-Jan toe. “Robin is als tekenaar voor ons 10-jarige bestaan aan de slag.”

Toch kwam die derde partner er alsnog. Met Wesley Zonne voegde een Z zich in januari 2020 aan de twee B’s toe. En na een gestage uitbreiding van het team, is BBKwadraat nu weer terug bij een kleine, krachtige kern van collega’s met een schil van interim HR-pro’s eromheen. “Ons hart gaat sneller kloppen van snelheid, pragmatisme en waarde toevoegen. En dat vinden we vooral terug bij project- en interim management.”

 

 

Wat vaker ja tegen nee

“Hoe vaak we niet geroepen hebben dat we zelf minder wilden gaan doen.” Maar op een of andere manier was ‘nee’ zeggen toch niet onze sterkste kant. We kregen iedere opdracht altijd wel weer binnen ons businessplan ‘geluld’. Maar ik geloof dat we nu eindelijk durven toe te geven dat we gewoon nog heel erg graag zelf voor klanten werken”, aldus Frans-Jan.

Dat is dan ook wat de mannen willen blijven doen: doorbouwen aan die brug tussen HR en de business. Samen met (interim) HR-pro’s die het verschil maken, in het kwadraat. “Eén ding is toch wel anders”, aldus Nico. “We hebben nu de mogelijkheid om keuzes te maken, te gaan voor klussen waar we energie van krijgen en die gewoon echt heel leuk zijn. We gaan toch wel op zoek naar meer balans tussen werk en privé.”

 

 

 

“Leuk werk en volledig jezelf kunnen zijn, dat is waarom we BBKwadraat begonnen”, voegt Frans-Jan toe. “En dat lukt na 10 jaar steeds beter. De volgende tien jaar zullen we het ongetwijfeld in de vingers krijgen. We doen nog steeds waar we goed in zijn: het realiseren van toegevoegde waarde voor en door HR, maar wel met meer supporters. En altijd met hoofd én hart.”Scroll naar boven