lean in de zorg

Tante Lien komt opruimen

Laagdrempelig met Lean aan de slag in de zorg

Lean werken heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen binnen de zorg. Doorgaans ligt de focus bij zorgverleners op het handelen (kennis, kunde en mensgerichtheid) en minder op het organiseren van de zorg. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Lean is de perfecte methode om de kwaliteit van processen op een hoger niveau te brengen, zodat instellingen nog betere zorg kunnen leveren.

Heb je bijvoorbeeld de bevoorradings-, administratieve of bestelprocessen goed op orde, dan betaalt dat zich uit in minder werkdruk en uiteindelijk dus in nog betere zorg. Op dit moment werken we aan het leaner maken van werkprocessen bij zorginstelling Wilgaerden. Dat doen we op z’n BBKwadraats: praktisch, laagdrempelig en niet over mensen, maar mét mensen.

Lean wordt Lien

De eerste stap binnen het project was het omdopen van Lean naar Lien. Tante Lien, om precies te zijn. Met het project “Tante Lien komt opruimen” maken we het abstracte Lean lekker laagdrempelig. Want dat is het mooie van de methode: het stelt iedereen in staat (van zorgverleners tot huishoudelijke en andere ondersteunende diensten) om problemen te signaleren, mee te helpen aan het oplossen en daarvan te leren met elkaar. Continu verbeteren van de processen wordt zo onderdeel van het dagelijks werk om nog betere zorg te kunnen leveren.

Elke week pakken collega’s met elkaar een nieuw proces op dat efficiënter kan. Dat doen ze zes weken lang, onder begeleiding van een van onze Lean-experts. En als blijkt dat zes weken niet genoeg is, dan gaan ze gewoon nog even door. Dit levert inzicht en begrip over andermans werk op (eerder of later in het proces). De Lean aanpak helpt om problemen beter te definiëren en creatiever op te lossen.

Haal het gedoe uit je werk

Mensen zijn vaak geneigd om problemen op te lossen door nog meer stappen aan een proces toe te voegen (bijv. een ‘chef thermometer’ aanstellen als er vaak wordt misgegrepen, of een enorme voorraad thermometers aanleggen). Het mooie aan Lean is juist dat het helpt om gedoe uit je werk te halen. Het haalt juist werk uit het proces om een probleem op te lossen. Daarom werkt het zo goed, ook binnen de zorg.

Of zoals Maaike Zweep, Programmadirecteur Zorg bij Wilgaerden het verwoordt: “Ik vind het mooi om te zien hoe onze collega’s nu zelf hun verantwoordelijkheid durven pakken, de pijnpunten op tafel weten te leggen en samen willen gaan kijken hoe ze het werken kunnen verbeteren. Niets is leuker dan je eigen werk goed organiseren en daarmee zelf aan de wieg staan van een radicale verandering.”

 

Ook aan de slag met Lean in de zorg? Benieuwd naar onze Tante Lien? We komen graag eens langs voor een sparringsessie.  Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@bbkwadraat.nl.

 

 

Scroll naar boven