Teveel tijd en dus geen prioriteit?

In 7 stappen naar beter projectmanagement

Bij de naam Parkinson denken de meeste mensen (logischerwijs) als eerste aan de vreselijke ziekte van Parkinson. Maar wist je dat er ook een wet van Parkinson bestaat? De gevolgen zijn weliswaar een stuk minder ernstig, maar nog steeds erg onwenselijk. De wet stelt namelijk dat hoe meer tijd er beschikbaar is, hoe uitgebreider en veelomvattender taken en projecten worden. Dit pleit wat ons betreft voor krappe deadlines!

Hoewel de wetmatigheid van Parkinson uit 1958 stamt, is deze eigenlijk nog altijd actueel. We lopen er zelf ook zo af en toe tegenaan: als er extreem veel tijd is om de puntjes op de i te zetten, wordt deze volledig benut. De vraag is echter of die puntjes op de i de kwaliteit daadwerkelijk zo verhogen dat de extra tijd 100% gelegitimeerd is.

Ook gebeurt het regelmatig dat aan het eind van een lang project nieuwe inzichten ontstaan. Prima natuurlijk als deze nog kunnen worden meegenomen, maar vaak ontbreekt de flexibiliteit om ze nog in te passen.

Agile projectmanagement, van IT naar HR

Omgaan met verandering in plaats van te star een projectplan blijven volgen, is een belangrijk onderdeel van Agile projectmanagement. Alhoewel de methode oorspronkelijk uit de hoek van de softwareontwikkeling komt, zijn de principes ook prima toepasbaar binnen HR-projectmanagement. De trend om ook buiten IT-projecten volgens Agile principes te werken is overal zichtbaar en zal zeker doorzetten.

En dat is hard nodig ook. Veel projecten stranden ondanks een voortvarende start en goede voornemens in ellenlange trajecten. Teveel focus op details, te weinig verantwoordelijkheid en te weinig leiderschap zijn fataal voor goed projectmanagement.

In 7 stappen naar beter projectmanagement

Maar wat werkt dan wel? Onze ervaring is dat de volgende 7 simpele principes heel belangrijk zijn bij projectmanagement:

• Onder druk wordt alles vloeibaar: Er moet een harde noodzaak zijn voor het project;
• Maak de nodige menskracht vrij. Geen tijd is ook geen prioriteit;
• Geef projectleiders mandaat om soms dwars door hiërarchische lijnen te kunnen besluiten;
• Maak hapklare brokken, deelprojecten met korte deadlines;
• Werk echt samen, durf open te staan voor feedback en andere inzichten;
• Durf te testen in de praktijk, streven naar kant en klare producten is meestal niet haalbaar;
• Luister bij weerstand, maar ga niet direct terug naar af: veranderingsmanagent is ook volharden!

Weg dus met de lagen stof die soms op de projectmanagement planken blijven liggen. Maar pas op: niet teveel tijd besteden aan het schoonmaken. Een ander principe van Parkinson is namelijk: “Hoe netter een bedrijf, hoe slechter het draait.”


Scroll naar boven