Thuiswerken = duurzamer werken. HR, pak je moment

Gastblog door Astrid Schrama – zelfstandig HR-professional 

Er is een pandemie voor nodig om te laten zien dat het kan én werkt: thuiswerken. Met half Nederland doen we mee aan het grootste thuiswerkexperiment ooit. En dat levert veel positiefs op. Meer flexibiliteit, minder reistijd en zelfs een stijging van de productiviteit. Dit is het moment voor HR om thuiswerken te verweven in het DNA van de organisatie. Zo maak je flinke stappen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Impact op mens, milieu en organisatie

Onderneem je duurzaam, dan vertaal je de omgang met het milieu en sociaal-maatschappelijke onderwerpen naar het handelen van de complete organisatie en al je medewerkers. Hoe respectvol gaat de organisatie om met haar medewerkers? Of wat zijn de effecten van het dagelijkse werk op het milieu? Thuiswerken raakt veel van die aspecten. Maak je het integraal onderdeel van je HR-beleid, dan heeft dat impact op mens, milieu en organisatie.

Medewerkers willen graag meer flexibiliteit. Niet voor dag en dauw in de file, niet verplicht tussen 9 en 5 op kantoor zijn, zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze werken. De politiek oppert zelfs om het recht op thuiswerken in de wet vast te leggen. Dat levert niet alleen medewerkers, maar ook de organisatie veel op. De arbeidsproductiviteit is sinds het verplicht thuiswerken bewezen gestegen. Ook laat onderzoek van Gallup zien dat een goede mix van thuis en op kantoor werken het ziekteverzuim en personeelsverloop verlaagt.

Kosten besparen, anders investeren

Thuiswerken bespaart veel kosten. Naast het afnemende verzuim en personeelsverloop, zijn er minder vierkante meters aan kantoorruimte nodig, de energiekosten zijn lager en denk aan al die koppen koffie en thee die niet gedronken worden. Zo komt er budget vrij voor het inrichten van een thuiswerkplek, vitaliteitsbeleid en duurzame inzetbaarheid.

Natuurlijk vraagt thuiswerken ook om goede afspraken over de werk- en privé balans. Duidelijke grenzen zijn essentieel. Niet mailen, appen, bellen of zoomen tussen 12:00 en 13:00 uur, maar een wandeling maken in de buitenlucht, bijvoorbeeld. Het vraagt ook om anders leidinggeven en een andere vorm van sociaal contact.

 

Verankeren in HR-beleid

Voor HR is het zaak om de andere, duurzame manier van werken te verankeren in alle HR-processen. Geef in je recruitment en employer branding aan dat je een actief thuiswerkbeleid voert, inclusief een ‘waar-je-werkt-budget’. Faciliteer medewerkers en managers in de nieuwe manier van werken met behulp van coaching en vitaliteitsprogramma’s, organiseer en stimuleer sociale contacten actief. Monitor dit ook en stel eventueel bij. Heroverweeg je mobiliteitsbeleid en lever een actieve bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Pak je moment als HR-afdeling en doe dat vooral samen met de business. Loop voorop en maak het verschil als organisatie. Nu is het moment!

Scroll naar boven