lean six sigma en HR

Wat is Six Sigma? En wat heeft HR eraan?

Lean en Six Sigma worden vaak in één adem genoemd. Terwijl de meeste mensen inmiddels bekend zijn met Lean (slank en efficiënt werken) is vaak niet duidelijk wat Six Sigma precies inhoudt. Daarom geven we antwoord op de vraag: Wat is Six Sigma precies? En wat zijn de voordelen ervan voor HR?

Waar staat de term Six Sigma voor?
Six Sigma is een statistisch model dat nauwkeurig aangeeft binnen welke marges producten of diensten mogen vallen. De kans op afwijkingen mag maar Six Sigma, oftewel 0,00034% zijn. De term Six Sigma (6σ) verwijst dus naar een heel kleine statistische foutkans. De bedoeling is dat een product of dienst altijd aansluit bij de klantverwachting.

Six Sigma alleen voor productie?
Om dit te bereiken moeten processen zo ingericht worden dat afwijkingen en fouten nauwelijks kunnen voorkomen. Six Sigma werd oorspronkelijk alleen toegepast op productieprocessen. Zo is Six Sigma ontwikkeld binnen Motorola in de Verenigde Staten. Ook General Electrics heeft volop gebruik gemaakt van de methode. Tegenwoordig zien we echter dat ook andere vakgebieden gebruik maken van Six Sigma als methode om continu hoge kwaliteit te leveren. Waaronder HR, waar meetbare resultaten steeds belangrijker worden.

HR processen effectiever dankzij Six Sigma
Kijken we naar werkprocessen, procedures en de inrichting van werkplekken, dan wordt met behulp van het Six Sigma model al snel duidelijk waar onnodige handelingen leiden tot variatie of kwaliteitsverlies. En ook zaken als werving, selectie en inwerken blijken regelmatig inefficiënte procedures zonder heldere kaders. Vaak kunnen deze methode met de Six Sigma methode effectiever worden georganiseerd. Hier plukt HR de vruchten van, maar de medewerker ook! En dat is uiteindelijk het doel van Six Sigma (en hetzelfde geldt voor Lean): maximale toegevoegde waarde realiseren voor de klant.

Meer weten over Six Sigma?
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van Six Sigma in jouw organisatie? BBKwadraat denkt graag met je mee in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ook organiseren wij trainingen op het gebied van Lean & Six Sigma voor HR professionals. Mail voor meer informatie naar info@bbkwadraat.nl of bel 0294 28 13 54.

Scroll naar boven