“Zo, en dan nu weer aan het werk…”

Wedden dat jij dacht dat dit blog over het einde van je vakantie zou gaan. En over hoe je weer een beetje in het gareel komt. Maar nee, we willen het graag hebben over iets wat veel medewerkers nog vaak als ‘niet-productief’ zien: werken aan je ontwikkeling. De nadruk mag wat ons betreft wel wat meer op het woord ‘werken’ komen te liggen.

Het gevaar van een onschuldig zinnetje

Misschien herken je het wel: je hebt als leidinggevende of HR-pro net een goed gesprek gehad met een medewerker die vastloopt in zijn of haar loopbaanontwikkeling of in een samenwerking. Je hebt echt het idee dat je hem of haar verder geholpen hebt. En dan klinkt daar opeens die dooddoener: “zo, en dan nu weer aan het werk.” Het lijkt een onschuldig zinnetje, maar dat is het eigenlijk niet.

Want in dat ene zinnetje zit een gevaarlijk uitgangspunt gevangen: je hebt werk én je hebt ontwikkeling, opleiding, reflectie, etc. En dat laatste is dus geen werk. Vergelijk het met de afdeling productie en de afdeling Research & Development binnen een organisatie. Vernieuwing? Nee, dat doet alleen de afdeling R&D….

Werk is onderdeel van je ontwikkeling, ontwikkeling is onderdeel van je werk

Niets is natuurlijk minder waar. Reflectie, feedback, investeren in samenwerking en zelfs gewoon sociaal contact, wij zien het als een onmisbaar onderdeel van het dagelijks werk. Inderdaad, wérk. We vinden het zelfs een basisvoorwaarde voor een echt wendbare organisatie.

Maar hoe krijg je deze zienswijze omarmd binnen jouw organisatie? Hoe creëer je een cultuur waarbinnen tijd besteed aan ontwikkeling wordt gezien als nuttig bestede tijd? Het begint allemaal met je strategische HR-visie. Geef ontwikkeling er een prominente plek in. En zorg ervoor dat het belang ervan breed erkend wordt. Vervolgens is het natuurlijk zaak om dat niet alleen op papier te zetten, maar ook tot  leven te laten komen in de dagelijkse praktijk. Daar geven we je graag 5 tips voor.

Van papier naar praktijk. Vijf tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven